Description

Date : 24. svibnja 2021.
Location : Brač, Hrvatska

        Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Od kopna je Bračkim kanalom udaljen 6 do 13 km. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara, Hvarskim kanalom. Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m/nm).

        Klimu otoka uvjetuje njegov položaj, a odlikuje se svim karakteristikama mediteranske klime: topla i sušna ljeta te kratke i blage zime. Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2700 sunčanih sati godišnje, negdje između Splita i Hvara. Prosječna zimska temperatura je 9 °C, a ljetna 25 °C.
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Brač ima 14.434 stanovnika. Razvijena kultura stanovanja na Braču vidljiva je na palačama bračkog plemstva, kao i na skromnoj arhitekturi bračkih pomorca, težaka i ribara. Ne samo pojedine stambene građevine, nego i cijela naselja koja se od 16. stoljeća oblikuju na obalama otoka, ukazuju na razvijeni stupanj urbanističke i općenito kulturne svijesti otočkog stanovništva.

Pustinju Blaca i Zmajeva ili Dragonjina spilja koje su mogući kandidati za uvrštene UNESCO-ove kulturne baštine. Što se tiče gospodarstva na otoku od uvijek su najzastupljeniji bili stočarstvo, kamenarstvo i uzgoj vinove loze i maslina.


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Brač, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top